19 October 2013

2 Trip to Singapore

Hi Assalamualaikum!

Hari tu aku ada pergi Singapore. Sebenarnya dah banyak kali jugak pergi sana tapi semua tak ada yang pergi sendiri, semua ikut agent je. Kali ni nak challenge diri sendiri guna public transport - bas dan mrt. Ini percutian bajet dan tak ada proper planning, kitorang main terjah ikut suka-suka hati.

Dah nama pun percutian bajet kan, kitorang stay kat Tune Hotel, Danga Bay sebab kalau Singapore semua benda double. Dari Tune Hotel kitorang pergi ke JB Sentral, sebelum naik bas tu kitorang dah convert duit dekat kedai dalam City Square. Senang je nak pergi Singapore ni sebenarnya, lagi senang sebab kitorang ada EZ-Link Card (pinjam orang hehe). So naik bas ke mrt ke semua main tap tap je.

Untuk ke Singapore mula-mula kitorang kena jalan kaki ke Bangunan Sultan Iskandar - Custom, Immigration & Quarantine (CIQ) dan lepas cek passport (ada orang jaga di laluan, just tunjuk je passport), kitorang jalan ke tempat bas. Kitorang naik bas SBS 170 ke stesen MRT Kranji, Singapore. Lepas tu bas akan berhenti kat Woodlands Checkpoint dan kitorang kena pergi ke Imegresen Singapore pulak. Kat sini macam biasa lah kena isi borang putih. Masa kat sini semua orang kalut nak isi borang, cop passport dan kejar bas. Kitorang je relax sebab tak payah risau tertinggal bas, boleh naik bas lain sebab bas SBS 170 ni ada banyak.

Pastu kitorang turun kat MRT Kranji Station, sebelum tu topup dulu EZ-Link Card $10. Okay sekarang dah sampai Singapore mula-mula kitorang pergi Orchad Road. Tempat shopping uolss tapi mampu cuci mata jela semua harga ribu ribu je kat sini.

Lepas tu kitorang pergi Little India dan Bugis Street. Yang ni pun kitorang main tibai je jalan sana sini masuk lorong sana sini. Kitorang pergi Little India sebab nak sembahyang jumaat. Kat sini khutbah dia cakap tamil huhu lepas tu aku tunggu kat luar masjid ada la mat dengan minah saleh cakap cakap 'they are praying, they must pray on Friday' lepas tu kawan dia cakap 'so they only pray on Friday?' sambil gelak-gelak. Apakah?

Sebenarnya tujuan utama kitorang pergi Singapore adalah nak tengok singa keluar air tapi kitorang dah hilang arah tujuan. Orang cakap malu bertanya sesat jalan, so kitorang pun tanya lah sorang pakcik ni sekali dia cakap dia pun tengah sesat lololol marilah sesat secara berjemaah. Tapi pakcik ni baik sebab dia bagi kitorang map Singapore.

Akhirnya berpandukan map kitorang sampai jugak kat kawasan singa keluar air, tapi tak tau lah kitorang salah turun stesen ke apa kitorang kena jalan jauh gila nak pergi sini. On the way nak ke sini ada satu hotel tau, Fullerton Hotel. Kalau korang sampai sini mesti terpegun tengok yang duduk sini semua kereta mewah. Ferrari memang banyak gila lah, audi, bmw semua.


Nak pergi kat singa keluar air kena menapak banyak sikit pusing sana sini.




Ini Marina Bay. Bercita-cita nak naik SkyPark atas tu tapi dah tak larat nak jalan ke sana. Sebab kitorang tak lunch (tak jumpa halal food) dan bumi singapura tersangat lah panas. Next time nak pergi sini nak naik SkyPark je ($20).


Yang bentuk macam durian tu Esplanade dan ada Singapore Flyer. Semuanya mampu tengok dari jauh je hehe.

Kemudian kitorang balik semula ke JB. Naik MRT ke Kranji lepas tu turun untuk naik bas SBS 170 ke JB Sentral. Fuhhhh penat!

Total perbelanjaan untuk ke Singapore;
1. EZ-Link Reload - $20 untuk 2 kad
2. Air tin kelapa -$4

Itu sahaja haha kbai!


13 October 2013

2 Trip to French-themed Resort, Bukit Tinggi

Hi Assalamualaikum!

Memandangkan aku berkahwin dengan orang yang kerja oversea (oversea sangat padehal Laut China Selatan) je pun dan ada kat rumah 2 minggu je sebulan, jadi setiap kali dia cuti mesti aku request jalan-jalan. So last week kami ke Kerteh ku tersayang lepas tu menghala ke Kuala Lumpur.

Maka sampailah kami ke Bukit Tinggi, nak naik sini jalan dia punya la OMG nak termuntah aku sebab berpusing-pusing nasib tak nampak gaung kalau tak memang gayat la kan. 


Welcome to Colmar Tropicale people! Hotel ni bertemakan satu kampung dekat France iaitu Colmar, kalau masuk dalam tu memang feeling oversea sangat cuma tak sejuk je. Aku expect Bukit Tinggi ni sejuk macam kat Genting but sadly no. Kecewa.






Decoration and design dalam bilik memang sangat cantik. Pulak tu perabot dia semua putih memang sangat menenangkan dan sedap mata memandang. Banyak gambar time malam je sebab sampai dah petang lepas tu hujan pulak so nak jalan-jalan pun tak best. Kalau korang stay kat sini korang akan dapat free pass ke Japanese Village dengan Botanical Garden.


Ini view dari tower. Ketaq lutut beb nak panjat tower ni, ada lift tapi tak boleh guna so kena la menapak nak naik atas, dah la baru lepas breakfast memang mengah la!




Yang ni view masa turun dari Japanese Village. Kalau nak pergi sini kena naik shuttle yang hotel dah sediakan. Ingatkan bila dah turun tu terus sampai, sekali kena naik bukit lagi baru sampai atas. Kat Japanese Village korang boleh sewa kimono dan baju samurai untuk lelaki tapi kena bayar RM20. Sebenarnya dekat atas ni dah tak ada apa-apa sangat dah, ikan-ikai koi pun macam sedih je tengok. Huhu.

Ada banyak lagi aktiviti boleh buat dekat Bukit Tinggi ni. Ada rock climbing, paintball dan macam-macam lagi. Oh ya nak bagitau ni makanan dan minuman kat sini super mahal. 100 plus RM3.90, air tin soya RM6. Dinasihatkan bawa bekalan air sendiri dari rumah kalau nak jimat. Bagi aku tempat ni biasa-biasa je. Not recommended untuk bawa family bercuti sebab tak ada apa yang menarik. Kalau saja-saja nak jalan okay la.


Okay see you in the next post!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...