26 June 2014

5 Trip to Cameron Highlands, Pahang

Hi Assalamualaikum!

Sebenarnya seumur hidup ni la kali pertama aku pergi Cameron Highlands. Kesian kan? Orang lain siap boleh pergi day trip je ke sini. Aku memang suka tempat-tempat sejuk ni. Sebab tak suka berpeluh. Sebab tu aku selalu pelik kenapa la international student kat UTM suka study kat UTM, pergi la UK ke, Jepun ke haha.

Mula-mula kena la book hotel dulu kan. Nak book hotel kat sini pun pening kepala jugak. Banyak jugak aku Google dan macam-macam review yang ada. Jadi, last-last kami pilih Hotel De'La Ferns, Brinchang.

So, macam biasalah setiap kali nak pergi trip kemana-mana mesti aku dah siap buat tentatif siap-siap. Laki aku kenal dah aku ni OCD, semua nak perfect, jadi dia dah tak payah pening kepala dah fikir, semua bini uruskan. 

Konon - konon je ni ada tentatif, tapi bila dah sampai atas kelaut jugak tentatif ni haha sebab sampai atas masing-masing dah tingtong tak larat nak berjalan. Kami bertolak dari Johor pukul 8, sampai KL pukul 11 pastu melagho sekejap sebab ada kerja nak uruskan pastu kami keluar kat Simpang Pulai sebab ramai orang cakap jalan sini okay, tak macam jalan Tapah. Tapi jauh sikit la kalau dari selatan nak ke Simpang Pulai ni, ada dalam 45km. Dah kami ikut Simpang Pulai, GPS tak habis-habis recalculating suruh ikut Tapah. Sampai kami dah keluar highway pun dia suruh ikut Gopeng sebab nak naik ikut Tapah. Haih GPS ni memang nak kena.

Dalam pukul 6 kami sampai kat atas, ohoi pening gila jalan nak naik atas ni. Kami ingat naik atas ni sekejap je macam kat Bukit Tinggi, sekali dekat 70km daaa. OTW nak sampai hotel ni dah nampak dah ada pasar malam yang famous kat Brinchang tu. Check-in siap-siap lepas tu terus serbu pasar malam. Okay la Pasar Malam dia tapi nak parking tu seksa sikit. Kebanyakkan gerai-gerai kat sini pun jual barang yang sama - jagung, strawberry, keledek dan kelapa laut. Dan satu-satunya air yang jual kat pasar malam ni hanyalah air kelapa laut! Aku stress takde air lain.

Kat sini kami ambil pakej steamboat, RM70 untuk 2 orang. Mahalkannnn huwaa dah la kami berdua je lepas tu dah kenyang makan kat pasar malam pastu banyak sangat tak habis. Membazir. Cuma mampu habiskan mihun dan tomyam sahaja.


The next day, macam biasa la breakfast kat hotel. Breakfast dia biasa-biasa je. Boleh la setakat nak isi perut.

Tapi jangan ingat bila aku cakap makanan dia biasa-biasa, aku makan ini je. Oh tak mungkin, aku ni kalau breakfast memang pelahap. Breakfast like a king orang kata. Ni second round, first round ada nasi goreng, sosej dll kekeke.

First destination kami sebenarnya ialah Boh Tea Centre Sungai Palas, jalan nak masuk sini memang bahaya, kena bawak perlahan dan sentiasa bagi hon. Tak payah nak layan sangat okay. Dalam 3km perjalanan masuk, tapi kami sampai je depan pagar dia, dia tulis hari ni tutup sebab ada event apa ntah. Nak marah ada, nak tergelak ada sampai tak tau nak cakap apa. Ayoyo amma appa lain kali tampal la kertas tu signboard korang yang kat main road tu, ni tak dah masuk 3km penat-penat lepas tu kena keluar balik? View ladang teh kat sini pun kurang cantik, maybe dah kena petik.

Seterusnya kami pergi Lavender Farm. Motif pergi sini? Ntah la haha padehal tak minat bunga tapi saja-saja je nak pergi. Sebab kecewa dengan Boh Tea Centre tadi. Nama pun Lavender Farm kan, jadi memang semua tempat bunga jela. Boleh petik bunga dan strawberry juga kat sini. Tapi kena bayar la hehehe.

Pastu kami pergi lunch, dalam tentatif cakap nak lunch kat Nur Iman Restaurant kan, tapi nan hadoo kami tak jumpa pun tempat ni. Kami pergi ke Big Red Strawberry Farm. Kat sini boleh petik strawberry, tomato dan epal pun ada kalau tak silap.


Ni lunch kami, makan berdua je padehal. Laki aku dah bebel-bebel dah aku nak makan banyak tapi bukan habis pun. Paling tak habis sekali waffle dengan scone la. Waffle tu dah kembang, dah tak sedap. Scone pun macam err rasa telur dan susu. Fries, strawberries, teh, dan milkshake tu semua sedap.

Last sekali kami pergi ke Bharat Tea Centre. Nak pergi sini ikut laluan turun ke Tapah. Pergi sini semata-mata nak tengok ladang teh je. Kat sini cantik, jauh beza dengan Boh Tea Centre tadi.


Lepas tu macam biasa pergi Pasar Malam Brinchang balik sebab laki aku dah kemaruk air kelapa laut, aku je stress sorang-sorang sebab tak ada air lain haha. Esok pagi-pagi kami dah bersiap nak balik Johor. Time ni la baru beli macam-macam nak bagi kat orang semua. Balik kami turun ikut Tapah, jalan dia okay je tak banyak rosak cuma dia punya S tu ya ampun nak muntah aku. Serious pening gila ikut jalan ni. Laki aku siap suruh aku drive, tapi lupakan jela aku dah tak larat hihi. Okay itu sahaja.

Bye!


5 comments:

  1. salam sis, nak tnye sikit.. mcm mne sis booking hotel? direct or melalui travel agent?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Saya book direct terus kat website dia. http://www.hoteldelaferns.com.my Pastu ambil Special Package 3 days 2 nights untuk Steamboat. Kat situ dia tulis promotion sampai 31/12/13 tapi sebenarnya boleh je guna lagi sampai sekarang.

      Delete
  2. Nad, share la pulak pasal produk kcantikan yg nad gune. Hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Erk produk kecantikan?? Hihi krik krik krik.

      Delete
  3. Best cameron..byk kali pegi...tp semua time study...pergi tuk blaja la...jd tk berapa nk nikmati sgt la...lepas kawin ni tk penah lg pergi..masih sejuk lg ke kt sane?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...