27 April 2014

10 DIY Personal Organizer / Planner

Hi Assalamualaikum.

Lamanya dah tak update blog kan. Blog dah berwajah baru sikit. Sikit jela tapi hihi. Hari ni nak cerita pasal organizer / planner. Dia selalu kalau orang yang OCD macam aku mesti ada organizer ni. Aku ni memang dah lama sangat teringin nak pakai organizer sebenar. Selama ni pakai kat hp je. 

Tapi organizer ni mahal tau. Kalau kat Kinokuniya tu mau cecah beratus - ratus. Erm macam tak mampu je kan. Kalau masa 2013 aku pakai organizer yang memang betul - betul DIY (potong fail yang keras tu jadi saiz A5, balut guna wrapping paper untuk binder dan design & print refills), tahun ni aku DIY dia punya refills je. Gigih tau print sehelai - sehelai lepas tu gunting satu - satu nak bagi sama saiz, lepas tu tebuk sehelai - sehelai jugak.


Ini la hasil dia. Cover / Biner ni aku beli kat Jusco. Semua Jusco ada. Harga asal RM89.90 then dapat diskaun 50%. Tapi sebenarnya aku nak cover dia yang pink tu je, refills dia aku tak nak sebab aku nak customize sendiri.

Macam mana nak customize refills ni? Senang je. Mula - mula korang kena la plan dulu apa tab yang korang nak dalam organizer korang. Macam aku cuma ada 3 tabs je iaitu Planner, Notes dan Activities. Ada orang letak Recipe, Contact, Bill Record dan macam - macam lagi. Ikut kreativiti dan keperluan masing - masing.

Bahan - bahan yang diperlukan adalah;

1) Kertas A4
2) Gunting
3) Puncher
4) Printer dan ink yang banyak sebab nak print beratus helai kertas
5) Adobe Photoshop untuk design
6) Binder (Beli / DIY)

Dah cukup semua bahan sila la mula design refills korang guna Photoshop. Ada orang guna Excel, tapi aku tak reti. Kalau takde Photoshop guna Words pun boleh la tapi kena jadi lebih kreatif. Ini contoh design (inspired by many people) aku;


Yang ni cover page organizer aku, hasil bila dah print ni jadi macam gambar first tadi. Kualiti biasa - biasa je sebab takde Laser Printer.



Aku dah siap tulis semua tarikh kat setiap page, jadi masa nak print tu memang leceh gila la kan nak kena edit semua tarikh. Kalau nak senang korang biarkan je kosong tak payah letak tarikh, boleh tulis secara manual. Pastu aku print saiz kecil, bukan A4 bukan A5 aku pun tak tahu ni saiz apa jadi sebelum print aku dah potong semua kertas A4 siap - siap lepas tu setup kat printer paper size ni. Boleh ukur guna pembaris la berapa panjang dengan lebar refills korang.

Kalau nak beli binder tu kena pastikan rings dia boleh buka, kang main beli je tak tengok dalam kang tak boleh buka pula refills yang sedia ada. Tak best la kan tak boleh customize sendiri. Then kalau binder yang korang beli tu rings dia ada 2 je korang boleh guna puncher yang biasa tu, kalau ada 4 atau 6 atau 8 tu korang kena beli puncher yang untuk tebuk 1 lubang tu je, pastu korang kena tebuk satu - satu la lubang tu sampai sakit tangan hihi.

Yang rasa macam dah nak tengah tahun baru nak buat organizer tu jangan risau, korang start la dari bulan berapa yang korang nak, takde masalah pun. Sebenarnya susah tau nak cari blog orang Malaysia yang DIY organizer / planner ni. Kalau mat saleh ramai, tapi susah sikit la nak ikut sebab banyak barang yang diorang guna tak ada kat Malaysia. 

Ok la itu sahaja, thanks sudi baca. 






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...